Ce este Baksheesh sau bacșișul în Egipt?

În Egipt, bacșișul se numește Baksheesh și este un obicei comun așteptat de oameni, deoarece bacșișul demonstrează o expresie a satisfacției și recunoștinței față de persoanele care oferă un anumit serviciu.

În cultura arabă, în special în Egipt, bacșișul este o parte culturală importantă.

Pentru cei care nu sunt obișnuiți, cererile constante de bacșiș pot fi enervante, dar este esențial să vă păstrați calmul și să înțelegeți că face parte din viața de zi cu zi în Egipt.

În Egipt, bacșișul exprimă aprecierea sau recunoștința dumneavoastră pentru eforturile depuse de persoanele care vă oferă serviciile.

Bacșișul este așteptat în multe sectoare de servicii din Egipt și în locurile turistice locale. Depinde de nota pe care o acordați pentru serviciile prezentate.

Prețurile în Egipt sunt scăzute în comparație cu alte destinații turistice la nivel global, astfel încât bacșișul este permis și binevenit de către mulți dintre cei care lucrează în sectorul serviciilor.

Unii egipteni consideră că este o modalitate excelentă de a mulțumi sau de a arăta recunoștință sau apreciere față de persoana care v-a oferit un anumit serviciu.

Atunci când călătoriți în Egipt, cel mai bine este să înțelegeți că bacșișul este esențial.

Bacșișul în Egipt este răspândit în unele destinații turistice, dar este larg răspândit în tot Egiptul.

Pe de altă parte, lucrătorii cu salarii mici au adoptat acest stil de viață pentru a-și îmbunătăți veniturile.

Un ospătar la restaurant, un manipulator de bagaje care vă aduce obiectele în cameră sau un chelner care vă aduce mesele în cameră, toți se așteaptă la o recompensă.bani egipteni

Sfaturi pentru a lăsa bacșiș în Egipt

 • Schimbați-vă banii în moneda locală (lire egiptene), deoarece egiptenii preferă banii locali.
 • Păstrați întotdeauna lire egiptene în buzunar, 1, 5 și 10 lire, deoarece veți avea nevoie de ele în mod repetat.
 • Dacă nu puteți face schimb valutar, este de preferat să folosiți dolari americani, deoarece sunt mai acceptați decât alte monede.
 • După ce ați primit serviciul, trebuie să lăsați bacșiș ca și cum v-ați primi bagajele într-o cameră de hotel sau de croazieră.
 • Pe croaziera pe Nil, bacșișul este listat colectiv în ultima noapte a călătoriei de croazieră, înainte de Check-out, într-un plic pentru recepționer sau în cutia de bacșișuri dedicată pentru acest lucru și nu uitați să scrieți numărul cabinei pe plic.
 • Se consideră că este politicos din partea dumneavoastră să insistați discret asupra persoanei care refuză bacșișul o dată sau de două ori.
 • Nu trebuie să dai bacșiș la fiecare persoană care ți-l cere. Puteți menționa dacă serviciul este bun și dacă sunteți mulțumit corespunzător.
 • Dacă nu vă place serviciul, nu trebuie să dați bacșiș.

bac i uri n restaurantul egiptean

Nu uitați că în Egipt există mulți vânzători care încearcă să vă vândă lucruri, așa că, dacă nu doriți să le cumpărați, nu vă fie teamă să spuneți „La Shukran” (adică Nu, mulțumesc!) pentru a le evita.

Cu toate acestea, cu prețurile sale reduse, Egiptul este un loc excelent de vizitat, așa că bacșișul nu va afecta negativ călătoria dumneavoastră în Egipt.

Informații importante:

 • Bacșișul există în Egipt, dar nu este obligatoriu, deși este așteptat.
 • Restaurantul percepe pe factură taxa de serviciu, care este în prezent de 12% în Egipt; nu vi se cere să plătiți un bacșiș în plus față de notă.
 • Întrebați ghidul dumneavoastră despre valoarea bacșișului pentru serviciile despre care credeți că merită un bacșiș.

Bac i uri n Egipt

Bacșișuri în Egipt: Cât de mult trebuie să lăsați bacșiș în Egipt?

Bacșișul poate avea un impact semnificativ asupra experienței dumneavoastră când călătoriți în Egipt.

Nu ezitați să oferiți bacșișuri generoase; veți fi sigur că veți primi în schimb un tratament respectuos.

Mai jos este o listă de situații întâlnite zilnic în care este recomandat să lăsați un bacșiș corespunzător.

 • Restaurant: De obicei, se lasă între 5 și 10% din bacșiș, pe lângă taxele de serviciu. Dacă fumați shisha, nu ezitați să dați 5 lire egiptene chelnerului care vă aduce cărbunele.
 • Hotel: În mod normal, 1-3 dolari se lasă de obicei portarului și altor angajați
 • Pungi de hotel: Vă sugerez să dați între 10 sau 20 de lire egiptene.
 • Ghid turistic și șofer: Un bacșiș standard pentru ghidul turistic este între 30 și 50 lire egiptene de persoană pentru întreaga excursie, iar pentru șofer, între 10 și 20 de lire egiptene.
 • Paznici (WC…): O sumă de 5 lire egiptene este potrivită
 • Paznici în siturile arheologice: O sumă de 10 lire egiptene este potrivită pentru un anumit serviciu suplimentar. Bacșișul se acordă numai dacă ați formulat acordul și ați acceptat sau ați solicitat acest serviciu.

Baksheesh in Egypt

Bacșișul în Egipt: Când să nu lăsați bacșiș?

În general, decizia de a lăsa bacșiș vă aparține în întregime. Dacă vi se pare că schimbul de bani într-o anumită situație este nepotrivit sau dacă cineva vă îndeamnă să plătiți, nu ezitați să refuzați. Mai jos sunt prezentate câteva cazuri în care bacșișul nu este necesar sau indicat:

 • În schimbul unor informații despre departament sau ca răspuns la orice cerere de informații.
 • Veți întâlni probabil oameni care vor refuza orice sumă de bani pentru a vă ajuta să vă găsiți orientarea, iar acest lucru este ceea ce numim ospitalitate egipteană.
 • Dacă cineva vă cere să plătiți pentru ceva ce nu ați cerut.
 • Urmăriți taximetrul și refuzați dacă șoferul vă cere mai mult într-un taxi. Dacă nu există un taximetru, conveniți asupra unui preț înainte de a urca în mașină.

Sperăm că acest ghid va răspunde la unele dintre întrebările dumneavoastră despre bacșișurile din Egipt. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări suplimentare. Cel mai important lucru este să vă bucurați de fiecare moment în Egipt!