Constructia piramidelor egiptene, misterul din spatele lor

Cum a fost posibila constructia piramidelor egiptene? Care este misterul din spatele contructiei acestor piramide? Aflati aici.

Constructia piramidelor egiptene si misterul din spatele constructiei
Constructia piramidelor egiptene si misterul din spatele constructiei

Cum a fost posibila constructia piramidelor egiptene? Aceasta este o întrebare care a fost adresată de nenumărate ori și care continuă să fie adresată și în zilele noastre. Tehnica de construcție a piramidelor este invariabil subiectul multor discuții aprinse între egiptologi (nu ne ferim să discutăm despre asta în timpul vacanțelor de lux în Egipt pe care le organizăm aici, la VacanteinEgipt).

Niciuna dintre înregistrările din vremea Vechiului Regat nu dezvăluie secretele constructorilor din acea vreme. Una dintre primele surse de informații despre acest subiect datează din antichitate, dar chiar mult mai târziu, din Grecia. Ar trebui să o credem?

Piramida lui Keops/Khufu, cunoscută și sub numele de Marea Piramidă, este formată din blocuri uriașe de piatră, cu o greutate totală de peste 6 milioane de tone. Uimitoarea structură avea inițial o înălțime de 147 de metri. A fost creată în urmă cu aproape 4.600 de ani și a fost cea mai mare operă a omului de-a lungul mileniilor. Abia în secolul al XIV-lea a fost ridicată o catedrală gotică mai înaltă în Anglia.

Misterele construirii piramidelor din Egipt
Misterele construirii piramidelor din Egipt

Douăzeci și unu de secole de la construcția piramidelor egiptene

Cel care a fost numit primul istoric din toate timpurile - scriitorul grec Herodot - a scris deja despre construcția marii piramide. Acest lucru nu înseamnă, însă, că a trăit într-o perioadă în care avea loc construcția piramidelor. El s-a născut la doar douăzeci și unu de secole după ce constructorii piramidei lui Khufu au început construcția!

Herodot - a scris în faimoasele sale "Istorii" și a susținut că a călătorit personal în Egipt. Cu toate acestea, părerile cu privire la faptul că a scris adevărul sunt împărțite între istorici. Dacă călătoria a avut loc, aceasta ar fi fost între anii 470-440 î.Hr.

Oare cum au fost construite piramidele din Egipt?
Oare cum au fost construite piramidele din Egipt?

O sută de mii de oameni au realizat construcția piramidelor egiptene

Naratorul a declarat că a văzut piramidele și că traducătorul care l-a însoțit în călătorie i-a povestit cum au fost construite. Cuvintele unui "ghid turistic" anonim de acum mii de ani aprind și astăzi imaginația cercetătorilor.

Iată ce a scris Herodot:

"Până la regele Rampsynite, Egiptul a fost în deplină ordine legală (…) și Egiptul s-a bucurat de o mare prosperitate, iar după el, regele Keops l-a dus la o sărăcie extremă. A închis toate templele (…) apoi a ordonat ca toată lumea să muncească pentru el. "

"Ei bine, pentru unii dintre ei, li s-a ordonat să tragă pietre din carierele din Munții Arabiei până la Nil. Pe măsură ce pietrele erau transportate peste fluviu. El a ordonat altora să le adune și să le tragă până în așa numiții Munți Libieni. Și au lucrat succesiv timp de trei luni o sută de mii de oameni."

"Perioada de zece ani a trecut pentru poporul chinuit de construcția drumului. De-a lungul căruia au târât pietrele și pe care l-au construit ca pe o lucrare nu cu mult mai mică, după părerea mea, decât piramida însăși (…)."

"Așadar, a fost nevoie de zece ani pentru a construi acest drum și mormintele subterane pe acel deal pe care se află piramidele; aceste camere le-a construit ca morminte. Și douăzeci de ani trecuseră pentru construcția piramidei propriu-zise."

Au fost piramidele construite de oameni?
Au fost piramidele construite de oameni?

A fost adevărul sau doar un basm?

Un fapt a fost cu siguranță redat ca adevăr. Faraonul Keops, menționat de Herodot, a fost real, deși numele său a fost elenizat. De fapt, el se numea Khufu.

Egiptologul Bob Brier, de la Universitatea Long Island, a declarat că cifrele citate de Herodot păreau, de asemenea, rezonabile. În opinia sa, construcția piramidei ar putea fi, de fapt, o mișcare simultană a 90 până la 100.000 de oameni, care au lucrat într-un ciclu de trei luni, corelat cu inundațiile Nilului. Aceștia nu erau deloc sclavi.

Poveștile despre opresiunea extraordinară care a avut loc în timpul lui Khufu/Cheops încă influențează percepția populară despre Egipt. Deși oamenii de știință spun că acestea au foarte puțin de-a face cu faptele. Mai degrabă, piramidele au fost construite de agricultori, locuitori obișnuiți ai țării. Insărcinați să ducă la bun sfârșit această sarcină într-o perioadă în care inundațiile Nilului făceau imposibilă munca la câmp.

Strategia contructiei piramidelor din Egipt
Strategia contructiei piramidelor din Egipt

Construite în intervalele de timp

Cele mai multe discuții și considerații sunt legate de informații privind tehnicile de construcție. Herodot a scris în "Istoriile" sale:

"Această piramidă a fost construită astfel: la intervale pe care unii le numesc scări, alții le numesc trepte. După ce luau primul interval, ridicau restul pietrelor în utilaje pe care le făceau din bucăți scurte de lemn. Ridicând bolovanii de pe pământ până la primul rând de intervale".

"Ori de câte ori o piatră ieșea din acel rând, era pusă deasupra altor utilaje care se aflau în primul rând de trepte. Iar de aici era trasă de acel alt utilaj până la al doilea rând. Utilajul, pentru că era unic și ușor de transportat, în fiecare rând ori de câte ori se scotea o piatră de pe el (prefer să menționez ambele moduri, așa cum povestesc ei despre ele)."

"Partea cea mai de sus a piramidei din față a fost terminată, apoi au făcut părțile adiacente, iar în cele din urmă au terminat partea de jos și cea exterioară."

Nimeni nu a mai reusit vreodata sa construiasca piramide
Nimeni nu a mai reusit vreodata sa construiasca piramide

Nu au fost niciodată reproduse

Au existat cu adevărat utilajele descrise? Este greu de crezut că informațiile exacte despre ele au putut dăinui timp de milenii. Totuși, un lucru pare sigur: astfel de mecanisme au putut fi create atât în vremea Vechiului Regat, cât și în vremea lui Herodot.

Știm acest lucru pentru că în ultimii ani s-a încercat reconstituirea lor pe baza unei descrieri istoriografice și se pare că funcționează. Cu toate că, deocamdată, nimeni nu a construit o întreagă piramidă folosindu-le…